Omuz Ağrısı

image

Omuz Ağrısı

Omuz Ağrısı

Omuzun hareketleri sırasında en önemli görev rotator kılıf dediğimiz yapıya düşer. Şüphesiz bu kadar işlev gören bir yapı da kolay bozulmaya mahkümdur.

Rotator Kılıf Tendiniti

Gençlerde herhangi bir şeyi kontrolsüz olarak atma veya fırlatma sonrasında omuzun aşırı zorlanması ile ortaya çıkabilir.  Orta yaşlılarda sinsi bir ilerleyişle yavaş yavaş kendini belli eder. Bu durum bazen mesleki olabileceği gibi bazen de sportif bir travma sonrasında da oluşabilir.    Hele alışkın olmadığı bir atma-fırlatma sporunu yapan kişilerde aniden ortaya çıkabilir. Geceleri ağrılı kolun üzerine yatamaz. Omuzun yukarı doğru hareketi aktif olarak ağrılıdır.  Hastalık kolayca kronikleşebilir. Bu yüzden erken hekime başvurmak önemlidir.

Tedavisinde; başlangıç döneminde istirahat ve enflamasyon giderici ilaçlar (NSAİ) kullanılır. 2 hafta sonra azalma yoksa başta ultrason olmak üzere derin ısıtıcı fizik tedavi uygulamaları ile tedavi  denenebilir. Buna rağmen yanıt alınmazsa bu bölgeye lokal kortizon enjeksiyonu yapmak gerekir. 2 den fazla enjeksiyon yapılmaması ve 3 hafta aralıklarla yapılması ilkesine uyulduğu müddetçe önemli bir yan etki ortaya çıkmaz.

Akut dönem geçtikten sonra eklem hareket açıklığını korumak hatta artırmak için bazı egzersizler yapılması gerekir. Rotator omuz kaslarını bir dirence karşı çalıştırarak güçlendirmek suretiyle ilerde olabilecek tekrarlamaların önüne geçilmiş olur. Rotator kılıfta yıpranma derecesi fazla olan ve ameliyat dışı tedavilere yanıt vermeyen hastalara“ subakromiyal dekompresyon” operasyonu gerekebilir.

Kalsifik Tendinit :

Genelde 40 yaşını aşmış orta yaşlı kişilerde görülen ve nedeni tam olarak bilinmeyen bir omuz ağrısı nedenidir. Yıpranmış rotator kılıf kirişleri üzerine kalsiyum kristalleri çöker. Bu dönemde omuzda hafif bir ağrı oluşur. Fakat kristaller yavaş yavaş peltemsi bir yapıya doğru dönüşmeleri sırasında çok şiddetli ağrılar başlar ve buna bağlı omuz hareketleri aşırı kısıtlanır.  Bu durum zaman zaman tekrarlar gösterebilir. Atakların süresi değişkendir, 1 hafta kadar süreceği gibi aylarca uzadığı da olur.

Tedavi akut başlangıç döneminde kesin istirahat ve soğuk uygulamalar şeklinde iken sonraki dönemlerde fizik tedavi yöntemleri ve giderek artırılan egzersiz programları devreye girer. Omuz eklemi içerisine enjeksiyon yapılması akut belirtileri süratle geri götürebilir. Enjeksiyonlar kortizon karışımları olup 3 den fazla sayıda yapılmamalıdır. Çünkü kontrolsüz kullanılan kortizon tendonları zayıflatabilir hatta ileride kopmalarına neden olabilir. Röntgen grafileri ile eklemde biriken kalsiyum birikintileri kolayca görülebilir.

Subakromiyal Sıkışma Sendromu:

Humerus başı ile akromion arasında bulunan bölge “ subakromial boşluk “ olarak isimlendirilir. Kol yana kaldırılınca (90 derece abdüksiyon) sıkışma en fazla gerçekleşir. Çeşitli nedenler bu sıkışmayı daha da artırabilir ve zamanla omuzda günlük yaşamı zorlaştırıcı ağrılar başlar. Rotator kılıf kaslarının zayıflaması, omuz bağlarının veya ekleminin kireçlenmesi gibi durumlar, nedenler arasında sayılabilir.

Bu hastalık yaşamın 3 ayrı döneminde ortaya çıkabilir.

a) 25 yaşından önce;  Kolun baş üzerindeki bir konumda uzun süre tutulduğu mesleklerde veya spor türlerinde ortaya çıkabilir. Boya badana yapanlar, yüzme, hentbol, basket oynayan ve fırlatma sporları yapanlarda daha sık görülür. Bu durum, bazen orta yaşlarda iken birden bire spor yapmaya başlayanlarda ve alışık olmadığı bir kol işçiliği sırasında da olabilir.

Bu yaşlardaki omuz ağrılarında belirgin özellik; hastalığın zaman içinde kendiliğinden kaybolabilmesidir. Ağrılı kavis testi ve omuz sıkışma testi pozitif çıkar. Eğer subakromiyal aralığa lokal anestezik bir maddenin (lidokain %1 ) 10 ml enjekte edilmesiyle ağrı süratle kayboluyorsa tanı kesin olarak kabul edilir.

b) 25- 50 yaş arasında; artık tendonda yıpranma başlamıştır. Eklemin tüm yapılarında kalınlaşma, sertleşme söz konusudur. Eklem hareket ettirilirken krepitasyon (çıtırtı sesi) alınır. Eklem hareketleri tam olmasa da kısıtlılık gösterir. Gece uykuları bölünmüştür. Gün içerisinde birçok harekette zorlanmalar söz konusudur. Örneğin, arabasını park etme sırasında direksiyon çeviremeyen, arabanın vitesini geçiremeyen veya geri geri giderken arkaya bakmak için dönmekte ciddi derecede zorlanan bu hastalar trafikte çeşitli sorunlarla karşılaşabilirler.
Ev işlerini yapmakta zorlanan saçını tarayamayan hastalar vardır. Donuk omuz ve kalsifik tendinitle karıştırılabilir. Direkt grafilerde önemli bir değişiklik yoktur, MR da sorunlar çok daha net görülebilir. 6 ay kadar verilen ilaç, fizik tedavi, egzersiz ve omuz enjeksiyonlarına rağmen düzelmeyen hastalarda cerrahi tedavi düşünülmelidir.

c) 60 yaşın üstünde; Rotator kılıfta ve ilgili eklemlerde ileri derecede yıpranmalar vardır ve zamanla yırtıklar gelişir. Gece ağrıları devamlı hal almıştır. Kol düşme testi pozitif olabilir. Omuzun dış yana doğru açılması sınırlanmıştır. Hastalığın bu evrede olduğu anlaşıldığında yine 6 ay süreyle ameliyat dışı tedaviler (Tedavi olarak fizik tedavi, lokal özel enjeksiyonlar, egzersizler yapılır) yapılır. Buna rağmen sonuç alınamıyorsa artık operasyona karar verilir.  Ameliyatta subakromial alanda ki kemik çıkıntılar alınarak rotator kılıf rahatlatılır ve  yırtık olan bölgeler tamir edilir.

WhatsApp