Kifoz Ameliyatı

Kifoz Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ameliyatı Nasıl Yapılır?

image

Kifoz

KİFOZ NEDİR? (KAMBURLUK)

İnsan omurgasına yandan bakınca, sırt bölgemizde bir kifoz (kambur) varken bunu izleyen bel ve boyun bölgelerimizde lordoz (çukurluk) vardır. İnsanların göğüs, sırt bölgesindeki kifoz kişiler arasında çok geniş bir farklılık gösterir. Bir başka deyişle sizin de etrafınızda gözlediğiniz gibi bazı insanlar daha kambur dururken bazıları daha dik durmaktadırlar. Yani 20 derece kifozu olan bir insanın da 55 derece kifozu olan bir insanın da kifozları normal sınırlar içinde kabul edilir.

POSTUREL (KÖTÜ DURUŞA BAĞLI) YA DA POZİSYONEL KAMBURLUK NEDİR?

Fizyolojik ayakta duruşta 35 derecelik kifozu olan bir insanın kötü duruşa bağlı kifozunun, örneğin 55 dereceye çıkması pozisyonel bir kamburluktur. Ailelerin çocuklarında gördükleri kamburluk şikayetinin en sık nedeni budur ve kötü duruş, oturuş alışkanlığına bağlıdır.

YAPISAL KAMBURLUK YA DA SCHUERMANN KİFOZU NEDİR?
Yapısal kamburluk, normal duruşta dahi 55 derecenin üzerinde olan ve çoğu zaman altta yatan bir kemik veya yumuşak doku patolojisine bağlı ortaya çıkan kamburluktur. Ancak büyümekte olan hastalarda yapısal kamburluğun en sık nedeni Schuermann hastalığı diye tanımlanan ve nedeni bilinmeyen, omurgaların dikdörtgen şekillerini kaybedip üçgenleşmesi ile ortaya çıkan kamburluktur. 

TEDAVİ GEREKTİREN CİDDİ KAMBURLUK VE POSTUREL KAMBURLUK NASIL AYIRT EDİLİR?

Ailelerin kolaylıkla yapabileceği bir test ile ikisi birbirinden ayırt edilebilir. Çocuğunuza dik dur dediğinizde mevcut kamburluğunu belirgin olarak düzeltebiliyor ise bu büyük ihtimal ile postürel kamburluktur. Burada dikkat edilmesi gereken kamburluğun nereden düzeldiğidir. Eğer kamburluk en çıkıntılı yerinden düzeliyorsa sorun yoktur. Bazen kamburluğun en çıkıntılı yeri hiç düzelmez ve daha üst ile alttaki omurlardan bir miktar düzelme olabilir.

POSTUREL KAMBURLUK NASIL DÜZELTİLEBİLİR? POSTUREL KAMBURLUĞA NE SEBEP OLUR VE NASIL ÖNLENİR?

Postürel kamburluğun en önemli sebepleri kötü pozisyonda oturuş ve fizik kondisyon yetersizliğidir. Günümüzde çocuklar ne yazık ki hareket etmelerini sağlayan oyunlar veya sportif aktivitelerden uzak durmaktadırlar ve vakitlerinin çoğunu okul veya evde ekran başında geçirmektedirler. Bu yaşam tarzı hem kötü oturuş pozisyonunda fazla zaman geçirmelerine neden olmakta hem de spor yapamadıkları için düşük bir fizik kondisyona sahip olmalarına neden olmaktadır. Bunlar postural kamburluğun en önemli sebepleridir. Genel olarak suçlanan bir diğer unsur olan ağır okul çantalarının da bu olayın gerçek sorumlusu olmadığını hatırlatmak isteriz. Ancak ağır okul çantaları genel olarak omurga sağlığı için uygun değildir.

KİFOZ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavide gözlem, egzersiz ve cerrahi tedavi seçenekler arasındadır. Hafif ve orta derecede Schuermann kifozu için egzersiz tedavisi uygun olabilir. Egzersizden beklenen en iyi başarı kifozun tespit edildiği derecede kalıp daha fazla ilerlemesinin ve cerrahi sınıra erişmesinin engellenmesidir.

CERRAHİ TEDAVİ NE ZAMAN GEREKLİDİR?

Schuermann kifozunda cerrahi tedavi, 75 derece üzeri eğriliklerde gerektiği konusunda genel bir fikir birliği vardır. Bu deformite içinde günümüzde sık tercih edilen yöntem skolyozda olduğu gibi posterior enstrümentasyon ve füzyondur. Çok şiddetli eğriliklerde buna osteotomi diye tanımladığımız omurga kemiğinden parça çıkartılarak yapılan düzeltmeler eklenebilir.

POSTUREL KAMBURLUK NASIL DÜZELTİLEBİLİR?

Postürel kamburluğu önlemek için en başta sebeplerini yok etmek gerekir. Günümüz çocuklarını okul, dershane, bilgisayar üçgeninden vazgeçirmemiz veya alıkoymamız tabii ki gerçekçi bir yaklaşım değildir. Çocukların çalışma masaları ve sandalyelerinin uygun konum, açı, yükseklikte olmasını sağlamak, monitör ve klavye yüksekliklerini uygun pozisyonlara ayarlamak iyi bir başlangıç olacaktır. Bir diğer önemli konu da çocuklarımızı spora vakit ayırmaları konusunda ikna ve motive etmektir. Spor, çocuğunuzun fizik kondisyonunu, omurgayı dik tutan kasların kuvvetini ve dayanıklılığını arttırarak postürel kamburluğun önüne geçecektir.

AMELİYAT İÇİN SIRAM GELDİ. ŞİMDİ NE YAPMALIYIM?

-Öncelikli olarak ameliyatınızı olacağınız hastaneye hazırlık için ameliyattan bir süre önce çağırılacaksınız.
-Kan tetkikleri, yeni röntgen ve/veya mr çekimi ve anestezi hazırlıkları için aç karnına belirtilen saatte belirtilen yerde olmanız gerekmektedir. .
-Ameliyat hazırlıklarınız mevcut durumunuz ve ek rahatsızlıklarınıza göre değişen bir süreçten oluşmaktadır. Eğer kalp, böbrek veya kronik başka bir rahatsızlığınız var ise bu hazırlanma süreci bazen 1 haftayı bulabilmektedir.
-Tüm hazırlıklar yapıldıktan ve anestezi doktoru tarafından ameliyat olabilir onayı verildikten sonra ameliyat için listeye alınacak ve en kısa zamanda yatışınız yapılacaktır.

YATIŞ İÇİN ÇAĞIRILDIM. YANIMDA NE GETİRMEM GEREKMEKTE?

Hastanede yattığınız sürece eşofman veya pijama giymeniz gerekmektedir. Ameliyat sonrası süreçte pansuman yapılması gerektiği için getirdiğiniz kıyafetler kolay çıkarılabilir (önden düğmeli veya çıtçıtlı) ve rahat olmalıdır. Pansumandan kirlenme gibi durumlara karşı hijyen açısından yedek kıyafet getirmenizi öneririz. Günlük kişisel hijyeniniz için diş macunu, diş fırçası, tıraş takımı, havlu gibi kişisel bakım eşyalarınızı yanınızda getiriniz.

AMELİYAT GÜNÜM GELDİ. NE YAPMALIYIM?

Ameliyat olacağınız gün öncesinde banyonuzu yapmanız, vücudunuzda yara, kızarıklık, iltihap, kanama gibi bir durum gördüğünüzde doktorunuza bilgi vermeniz gerekmektedir. Bayanlar için eğer adet günündeyseniz doktorunuza bilgi veriniz. Ameliyat olacağınız gün hasta yakını olarak birinci derece (anne, baba, kardeş, eş) bir veya en fazla iki kişi ile hastaneye geliniz. Hastanede kaldığınız süre boyunca kendi sağlığınız ve hastane fiziki şartları düşünülerek ziyaretçi kısıtlaması yapılmaktadır. Lütfen bu konuda sizde gerekli özeni gösteriniz.

AMELİYAT ÇIKIŞI NASIL OLACAK?

Ameliyattan sonra hastaların çoğu, anesteziden uyanırken yakından takip edilebilmeleri için ayılma odasına giderler. Omurga ameliyatları sonrası hastalar takip amaçlı bazen yoğun bakım odasına alınırlar. Burada doktor ve hemşire tarafından daha yakın takip yapılmaktadır. Bu bölüme hasta yakını ziyareti kabul edilmemekte olup birinci derece yakınınız yetkililer uygun gördüğü sürede yanınıza alınıp sizi görebilirler. Yoğun bakımda geçirilen süreden sonra hastanedeki normal odanıza nakledileceksiniz.

HASTANEDE KAÇ GÜN KALACAĞIM?

Hastanede muhtemelen bir haftadan daha kısa süre kalacaksınız. Her hasta farklı hızlarda iyileşir ve uygulana cerrahi işleme göre ameliyat sonrası tedavilerde değişkenlik gösterir.

NE ZAMAN YEMEK YİYEBİLİRİM?


Omurga ameliyatlarından sonra bağırsak hareketlerinde azalma, anesteziye bağlı mide bulantısı ve kusma beklenen durumlardır. Kabızlık; anesteziye, ağrı kesicilere ve azalmış aktiviteye bağlı olarak sıklıkla gözlenen bir durumdur. Besin alımına ilk olarak sıvılar ile başlanır, sonra katı gıdalara geçilir.

NASIL OTURMALIYIM?

Başlangıçta kısa süreli oturuş önerilmekte ve zaman içinde tolere edebildiğiniz kadar uzun oturmanızda sakınca yoktur. Ameliyat sonrası oturma ve yürüme eylemlerini sık tekrarlarsanız normale dönme süreciniz daha hızlı olacaktır. Sırasıyla oturma, ayakta durma, araba sürme, bisiklet kullanma, uzun yürüyüş, yüzme ve koşma aşamalarına kademeli olarak ve gün geçtikçe arttırınız. Aktif sportif faaliyetlere geçme 6 - 12 ayı bulabilir. Tüm bu aşamaların her birinin uygulamasına doktorunuza kontrollerde sorarak başlayınız.

YATARKEN YAPMAM GEREKENLER NELERDİR?

• Fizyoterapi Günlük en az 3 seans 5-10 dakika arasında aşağıda belirtilen uygulamaları yapmanız iyileşme süreciniz için önem arz etmektedir. Omurga ameliyatları sonrası akciğer sorunu ve derin ven trombozunu (damar tıkanması) önlemek için önemli 2 uygulama vardır;

1-Her yarım saatte bir 2-3 kere derin nefes ile karın solunumu (5-10 tekrarla)yapınız veya eczaneden triflo üfleme cihazı alarak solunum egzersizleri yapınız.
2-Ayak bileği pompalama egzersizleri, dizi kendinize çekip uzatma ve kalça kaslarınızı yatakta kasıp gevşetme seansları günde en az 3 kez 5-10 dakika yapmak damar tıkanıklığını önlemede etkilidir. 

YATAKTAN NASIL KALKMALIYIM?

Hastane içerisinde ve iyileşme döneminde yataktan kalkarken zorlanmamanız önemlidir. “Yuvarlanma tekniği” adı verilen yöntem ile yataktan kalkınız. Bu yöntemde ilk olarak kalça ve dizlerinizi bükerek sağ veya sol yana doğru yuvarlanın. Bacaklarınızı kaydırarak yatağın dışına alın ve ellerinizi yatağa dayayarak destek alıp oturunuz. Oturduğunuzda baş dönmesi yaşamanız beklenen bir durumdur. Baş dönmeniz geçene kadar yatak kenarında oturur vaziyette bekleyiniz. Kendinizi iyi hissettiğinizde yavaşça yataktan çıkabilirsiniz. Öne eğilmeniz gereken durumlarda sırttan değil, kalça ve dizlerinizi kırarak eğiliniz. İlk kalkışınızı doktorunuzun veya fizyoterapistinizin kontrolünde yapınız.

NE ZAMAN DUŞ ALABİLİRİM?

Pansuman ve ameliyat bölgenizin ıslanmaması ve temiz tutulması önemlidir. Dikişler alınana kadar vücudunuzu ılık ve sabunlu bez yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ametiyat bölgesini ıslatmadan başınızı yıkayabilirsiniz. Pansuman bölgesi ıslanırsa pansumanınızın değiştirilmesi gerekmektedir. Ameliyattan sonraki 15. günde genellikle dikişler alınmaktadır. Dikişler alındıktan 2 gün sonra yara yerinde problem yoksa ve doktorunuzun izin vermesi durumunda duş alabilirsiniz.

NE ZAMAN TUVALETE GİDEBİLİRİM?

Ameliyattan sonra idrarınızı yapmanız için idrar sondanız bulunmaktadır. Sondanız doktorunuzun uygun gördüğü zaman çıkarılacaktır. Bu genelde 2 günlük bir süreçtir. Sonda çıkarıldıktan sonra yanma ve idrar yapmada zorluk beklenen şikayetlerdir. Büyük abdest ihtiyacı için ilk gün yataktan kalkmamanız gerektiği için ihtiyaç durumunda sağlık personeliyle iletişime geçerseniz yatağınızda size bu konuda yardımcı olunacaktır. Yürümeye başladığınızda tuvalet ihtiyacınız için yanınızda refakatçiniz eşliğinde tuvalete gidebilirsiniz. Başlarda kabızlık olabilir fakat endişe etmeyiniz bu ilaçlarında yan etkisi olabilir. Büyük abdesti kolaylaştırmak için bol sıvı tüketiniz ve düzenli yürüyüş yapınız. Mümkünse alafranga tuvalet kullanınız. Evinizde alafranga tuvalet yoksa tuvalet yükseltici cihazı medikal malzeme satan yerlerden temin edebilirsiniz.

EVDE İYİLEŞME DÖNEMİ

Ameliyattan sonra yapmanız gerekenler;

• Ameliyat bölgesine iki günde bir steril şartlarda (sağlık ocağında veya en yakın hastanede veya eve pansumancı çağırarak) pansuman yaptırmanız gerekmektedir.
• Yara yerinde (dikişlerde) akıntı, kötü koku, sonradan gelişen ciddi kızarıklık, açılma ve ısı artışı gibi enfeksiyon (iltihap) belirtileri durumunda en kısa zamanda doktorunuza başvurunuz.
• Ağrı kesicilerin mümkün olduğunca azaltılması ve bırakılmaya çalışılması gerekmektedir .
• İştah normale döndükçe sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yeniden edinilmesi gerekir.
• Kendi bakımınızı yapmaya başlayın (banyo yapmak, traş olmak gibi) Ameliyattan altı hafta sonra birçok hasta: - Kendisini iyi hisseder, ameliyat öncesi enerji düzeyine dönmüştür. - Aktivite/spor kısıtlamaları haricinde normal yaşamına geri dönmüştür.

AMELİYAT SONRASI YAŞAM

Ameliyattan sonra altıncı hafta ile bir yıl arasında bazı aktivite kısıtlamaları devam edebilir. Bu konuda doktorunuzun önerilerine uyunuz.
• Doktorunuz tarafından izin verilmedikçe kaçınılması gereken aktiviteler arasında zorlayıcı sporlar, beden eğitimi, ağır kaldırma ve omurganın aşırı dönmesi veya gerilmesi bulunur.
• Zaman ilerledikçe doktorunuz kademeli olarak kısıtlamaları azaltacaktır.

AKTİF HAYATIMA NE ZAMAN DÖNECEĞİM? YARA İZİM NASIL GÖRÜNECEK? İMPLANTLAR NE KADAR SÜRE KALACAK? SIRTIMDAKİ METALLER HAVALİMANI, ALIŞVERİŞ MERKEZİ GİBİ YERLERDE SİNYAL VERECEK Mİ?

Herkesin yarası farklı iyileşmektedir. Bu cilt yapınız ve iyileşme durumunuza göre değişkenlik göstermektedir. İyileşmenin en iyi hali deride aynı renkte ve aynı katta bir iz kalmasıdır. Enfeksiyon veya implanttan kaynaklı rahatsızlık gibi ender durumlar haricinde, implantlar ömür boyu vücut içinde kalabilmektedir. İmplantlar, omurgayı düzeltilmiş pozisyonda tutarlar, omurlar kaynayıncaya ve kuvvetli bir kemik sütunu oluşuncaya kadar bir iç korse görevi görürler. Ancak çıkarma ameliyatıda ilk ameliyattaki tüm prosedürleri ve riskleri içeren bir girişimdir ve çoğu durumda da gereksizdir. Kullanılan implantlar alışveriş merkezi dedektörlerinde genellikle sinyal vermemektedir. Havalimani, adliye gibi yüksek güvenlik önlemlerinin olduğu bölgelerdeki dedektörlerde sinyal verebilir. Bunun için havalimanı, adliye gibi yüksek güvenlik önlemlerinin olduğu yerlere giriş yapacaksanız taburcu olurken size verilen epikrizinizi yanınızda bulundurunuz. Ameliyat sonrası genellikle yakın bir zaman içinde kendinizi iyi hissetmeye başlayacaksınız. Fakat kişiden kişiye farklılık olmaktadır; Yaş, ameliyat öncesi kondisyon ve sağlık koşullarınız, ameliyat sonrası egzersizlere uyum, sahip olduğunuz ağrı miktarı ve ağrı eşiğiniz ,miniz aktif hayata dönüş sürenizi etkileyecektir. Kendinizi sağlıklı ve iyi hissettiğinizde okul veya işe en kısa zamanda dönebilirsiniz. İşe dönüş kabaca; masa başı işlerde 8-12 hafta, hafif ağırlık kaldırılan işlerde 3-5 ay, ağır işlerde: 6-12 ayı bulabilir. Bu süreye doktorunuza danışarak karar veriniz. İşe veya okula dönüşü kolaylaştıran genel öneriler; • Yorgunluk nedeniyle kademeli olarak işe veya okula başlanabilir. Yarım gün ile başlayıp kademli olarak artırılabilir veya ara dinlenmeler olabilir.

• Uzun servis veya otobüs yolculukları ile zorluk oluşması durumunda özel aracınızla aileniz transferinizi başlangıçta sağlayabilir.
• Okul girişi ve çıkışlarında, ders çıkışlarında koridor yoğunluğu ve kaosundan etkilenmemek için öğretmeniniz veya okul yönetimine söyleyerek 5 dakika önce çıkış yapabilirsiniz.
• Sınıfta oturduğunuz yer, tahtayı ve önleri kolay görebilen yer olması durumunda ameliyat bölgenizi zorlamamış olursunuz.
• Ağır bir çanta veya kitap taşımayınız. • Sırt çantasını her iki omzunuza birden takınız.
• 3 ay sonrası hafif sporlara (yürüyüş, yüzme, hafif tempo koşma) başlayabilirsiniz fakat kontakt sporlara(futbol, basket vs) dönüş en az 12 ay sonra doktorunuzun bilgisi dahilinde olmalıdır.
• İşyeri veya okul yönetiminin sizinle ilgili merak ettikleri varsa ve bu konuda rapora ihtiyacınız olursa doktorunuza danışabilirsiniz.
• Ameliyattan sonra uçak yolculuğu yapılacaksa doktorunuzdan uçabilir raporu isteyiniz, yoksa havalimanında sorun yaşayabilirsiniz.

AMELİYAT SONRASI YAPMANIZ GEREKENLERİ ÖZETLEYECEK OLURSAK

AMELİYAT OLDUĞUNUZ GÜN

Ameliyat sonrasında fizyoterapist eşliğinde günlük yaşam aktiviteleri çalışılıp, egzersiz programınız oluşturulacaktır.

HAREKET

• İlk gün egzersiz hedefleriniz:

- Yatak kenarına oturunuz.
- Eğer kendinizi iyi hissediyor iseniz doktorunuzun bilgisi dahilinde refakatçiniz eşliğinde ayağa kalkın ve birkaç adım atınız.

• Yatarken ayak bileği aracılığıyla yapmanız gereken kan dolaşımı sağlama egzersizleri size anlatılacak. Uyanık olduğunuz süre boyunca saat başı 5-10 dakika yapınız.

YEMEK

• Ameliyat sonrası hemşirelerin söylediği saatte birkaç yudum su içebilirsiniz.
• Sıvı ihtiyacınızı karşılamak için kolunuzda veya boynunuzda bir damar yolu olacaktır.
• Doktorunuzun bilgisi dahilinde sıvı gıdalar (komposto, çorba) tüketmeye başlayabilirsiniz.

İSTİRAHAT

• Ameliyat sonrası ağrınız olması normaldir. Hemşireniz tarafından yeterli ölçüde ağrı kesici verilecektir.
• Giderek artan ağrılarınız olursa hemşirenize bilgi veriniz. ,
• Tedavi planınızda mide bulantınızı gidermek için de ilaçlar mevcuttur. Belirtmeniz halinde hemşireniz ilacı uygular.
• Rahatınız için ameliyat bölgesine buz tatbiki yapabilirsiniz.
• Sırt üstü yatarken dizlerinizin altına 1 adet yastık, yan yatarken ise dizlerinizin arasına 1-2 adet yastık koyabilirsiniz.
• Hemşire yada doktorunuza belirterek yatak içinde sağ veya sola yan yatabilirsiniz.

SOLUNUM REHABİLİTASYONU

• Uyanık olduğunuz her saat size verilen cihaz (triflo cihazı) ile nefes egzersizi yapınız.
• Sık sık derin nefes alıp öksürünüz.

TUVALET

• İdrar sondanız mevcuttur. Eğer idrar sondanız yoksa idrar kabı kullanmak için veya tuvalete gitmek için yardım alınız.
• Bu dönemde kabızlık yaşamanız beklenen bir durumdur. Tedavi planınızda kabızlık giderici ilaçlar vardır.

LABORATUAR TESTLER VE YARA TAKİBİ

• Ameliyat bölgenizde pansuman bulunmaktadır.
• Ameliyat bölgenizde biriken sıvıyı dışarı atmak için dren konulmuştur.
• Drenle gelen kan miktarı azalınca çıkartılacaktır.

AMELİYAT SONRASI 1. GÜN AMELİYAT SONRASI

1. GÜN HAREKET


• Yuvarlanma tekniğini en az 2 saatte bir yatağa girip çıkarken kullanınız.
• Doktorunuzun önerisine göre korse kullanabilirsiniz.
• İlk gün egzersiz hedefleriniz: Yemeğinizi oturarak yiyiniz. Odanızda dolaşabilirsiniz.
• Refakatçi yardımıyla koridorda günde 4 defa yürüyünüz.
• Ayak bileği yardımıyla kan dolaşımını sağlama egzersizlerinizi uyanık olduğunuz her saat başı 5-10 dakika yapınız.

YEMEK

• Yaklaşık olarak 2 litreye yakın su içiniz.
• Yeterli su içtiğiniz takdirde damar yolunuz kullanılmayacaktır.
• Aktif bağırsak hareketleriniz ve gaz çıkışınız olduğu zaman doktorunuzun bilgisi dahilinde katı gıdalar(ekmek, makarna, köfte gibi) yemeye başlayabilirsiniz.

İSTİRAHAT

• Ameliyat sonrası ağrınız olması normaldir. Hemşireniz tarafından yeterli ölçüde ağrı kesici verilecektir.
• Giderek artan ağrılarınız olursa hemşirenize bilgi veriniz.
• Tedavi planınızda mide bulantınızı gidermek için de ilaçlar mevcuttur.
• Rahatınız için ameliyat bölgesine buz tatbiki yapabilirsiniz.
• Sırt üstü yatarken dizlerinizin altına 1 adet yastık, yan yatarken ise dizlerinizin arasına 1-2 adet yastık koyabilirsiniz.

TUVALET

• İdrar sondanız çıkarılabilir. Tuvalete gitmek için veya idrar kabı kullanmak için yardım isteyiniz.
• İdrar yapmada zorluk yaşarsanız bildiriniz. • Tedavi planınızda kabızlık giderici ilaçlar vardır.

SOLUNUM REHABİLİTASYONU

• Uyanık olduğunuz her saat size verilen cihaz ile nefes egzersizi yapınız.
• Sık sık derin nefes alıp öksürünüz.

LABORATUAR TESTLERİ VE YARA TAKİBİ

• Kan tahlili yapılacaktır.
• Uygun görülürse dreniniz çıkarılabilir.
• İhtiyaç durumunda pansumanınız değiştirilecektir.

AMELİYAT SONRASI 2. GÜN

HAREKET

• İhtiyacınıza göre fizyoterapist yönlendirilecektir.
• Yuvarlanma tekniğini en az 2 saate bir yatağa yatıp kalkarken kullanınız.
• Doktorunuzun önerisine göre korse kullanabilirsiniz.
• İkinci gün egzersiz hedefleriniz: o Yemeğinizi oturarak yiyiniz. o Koridorda 4-5 kez yürüyünüz .
• Ayak bileği yardımıyla kan dolaşımını sağlama egzersizlerinizi uyanık olduğunuz her saat başı 10 kere yapınız.
• Varis çorabı giyiniz.

YEMEK

•Yaklaşık olarak 2 litreye yakın su içiniz.
• Aktif bağırsak hareketleriniz ve gaz çıkışınız olduğu zaman doktorunuzun bilgisi dahilinde katı gıdalar(ekmek, makarna, köfte gibi) yemeye başlayabilirsiniz.

İSTİRAHAT

• Ameliyat sonrası ağrınız olması normaldir. Hemşireniz tarafından yeterli ölçüde ağrı kesici verilecektir.
• Giderek artan ağrılarınız olursa hemşirenize bilgi veriniz.
• Tedavi planınızda mide bulantınızı gidermek için de ilaçlar mevcuttur.
• Rahatınız için ameliyat bölgesine buz tatbiki yapabilirsiniz. • Sırt üstü yatarken dizlerinizin altına 1 adet yastık, yan yatarken ise dizlerinizin arasına 1-2 adet yastık koyabilirsiniz.

TUVALET

• Eğer hala idrar sondanız varsa doktorunuz uygun görürse çıkarılabilir. Tuvalete gitmek için veya idrar kabı kullanmak için yardım isteyiniz.
• İdrar yapmada zorluk yaşarsanız hemşirenize bildiriniz. • Tedavi planınızda kabızlık giderici ilaçlar vardır.

SOLUNUM REHABİLİTASYONU

• Uyanık olduğunuz her saat size verilen cihaz ile nefes egzersizi yapınız.
• Sık sık derin nefes alıp öksürünüz.

LABORATUAR TESTLERi VE YARA TAKİBİ

• Kan tahlili yapılabilir.
• Eğer hala dreniniz varsa doktorunuz uygun görürse çıkarılacaktır.
• Gerekirse pansumanınız değiştirilebilir.
• Röntgen kontrolü yapılacaktır

Kifoz Ameliyatı ile ilgili en çok sorulan diğer sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kifoz ameliyatı nedir ve kimlere önerilir?
Kifoz ameliyatı öncesi nelere dikkat edilmelidir?
Kifoz ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Kifoz ameliyatının riskleri nelerdir?
Kifoz ameliyatı öncesi ve sonrası fotoğraflarla neler değişiyor?
Kifoz ameliyatının alternatif tedavi yöntemleri nelerdir?
Kifoz ameliyatı deneyimleri ve hasta yorumları nelerdir?
Kifoz ameliyatı sonrası yaşam kalitesi nasıl artar?
 

WhatsApp